Det känns fantastiskt att kunna plocka sina egenodlade kryddor direkt från plantan just i det ögonblicket de ska användas.
I färska örter kommer alla smaker fram och man framstår som en riktigt bra kock om man har nyskördade örtkryddor att tillgå.
Basilika Genovese är en av de vanligaste basilikasorterna. Vill växa soligt, varmt och vindskyddat. Vanlig i Medelhavsköket tillsammans med tomat och vitlök. Den är en av huvudingredienserna i pesto. När man skördar kan man gärna nypa av toppskottet plus 3-4 blad. Då kommer plantan att förgrena sig ytterligare och bli riktigt tät.
Basilikan är en ettårig värmeälskare och vill helst ha 20 grader dygnet runt. Blir sommaren för regnig och kall mår den bättre inomhus.
Citronmeliss kallas ibland ’hjärtans fröjd’. Den är användbar på många sätt. Till fisk- och kycklingrätter, i drinkar eller i kvällsteet.
Den är en härdig perenn som tycker om ljust och fuktigt läge.
Gräslök, Allium är en gammal kulturväxt. Den är flerårig och bildar små tuvor. Med sin milda löksmak passar den till många maträtter. Den bör skördas och skäras med en vass kniv för att bli så saftig som möjligt och inte utsättas för höga temperaturer, då tappar den i smak. Rik på A- och C-vitamin.
Mynta, den klassiska kryddan när man tillagar lamm och god till fruktsallader och i sommarens örtteer och mojitos.
Myntorna är perenna och lättodlade och de trivs på en ljus och väldränerad plats.
Oregano ett måste på pizza och i många andra italienska rätter. Perfekt i tomatsås och till grillat kött. Oregano är lite skarp i smaken och doseras varsamt. Höga temperaturer förstör smaken, så krydda strax före servering.
Plantan föredrar ett torrt och soligt läge.
Persilja kan användas till nästan alla maträtter. Smaken är ganska neutral och den är rik på vitamin A, B och C. Den innehåller också järn och kalcium.
Tvåårig växt som trivs i både sol och halvskugga. Desto mer man skördar desto mer växer den till sig.
Rosmarin har använts som medicinalväxt och krydda sedan antikens dagar. Om man använder den torkad måste man måste vara försiktig med doseringen. Smaken är kraftfull och skogig men med färska toppkvistar fungerar det fint i många olika matsammanhang. Till halstrad eller stekt fisk eller i grytor med lamm, vilt och gris. God till rotfrukter och ugnsrostad potatis. Det går bra att låta kryddan koka med i anrättningar.
På vindskyddade och varma lägen kan den i Sydsverige stå ute året om, annars ska krukan förvaras vintertid i ett ljust svalt utrymme med god luftfuktighet.
Salvia, en läkemedelsväxt som brukats i många århundraden och det ansågs att den hade egenskaper som hjälpte mot flera sjukdomar än någon annan växt, därför fick den heta salvia efter latinets salvare som betyder bota, rädda, läka.
Den passar fint till julens kalkon eller skinka, i Italien används den ofta till kalv bland annat i klassikern saltimbocco. Den ger en frisk smak till fet fågel som anka och gås. Smaken är rätt dominant så den bör doseras med viss försiktighet.
Busken kan övervintra i södra Sverige och den bör odlas på en solig och vindskyddad plats. Beskär man den hårt på våren kommer nya friska skott.
Timjan, Thymus vulgaris eller kryddtimjan. En av kökets mest nödvändiga kryddor. Den kan användas till det mesta. Passar till fisk, kött, kål, potatis och morot. Också i robusta soppor och i sallader.
Den är inte alltid så pålitlig i vårt land men med ett värmande snötäcke kan den övervintra. Den bör odlas i full sol på kalkrik och lätt jord.
Fransk Dragon tillhör samma släkte som malört, gråbo och åbrodd. Växten är perenn med meterhöga stjälkar. Växten förökas lämpligen med sticklingar.
Rysk Dragon går fint att fröså.
Man använder hackade och torkade blad i diverse maträtter, men framförallt i vinäger och bearnaisesås. Passar också till ägg, fisk, kyckling, tomater och soppor.
Dill härstammar från Orienten och Medelhavsområdet, men den användes mest i Norden, Polen och Ryssland.
Både blad, stjälkar och frön kan användas som smaksättare.
Det är en unik och användbar krydda. Till lax, gravlaxsås, sötsur dillsås, kräftor och kräftströmming. Dillkvistar och frön förhöjer smaken på snapsen.
Koriander, Coriandrum sativum är en ettårig ört som används som krydda i stora delar av världen. Både korianderns frön och de färska bladen används i matlagningen. Korianderfrön ingår bland annat i currykryddblandningar. Bladen kan ersätta vår persilja i asiatisk matlagning.
Stewia växten har i över 1500 år använts av indianerna som sötningsmedel och medicinalväxt.
Växten trivs i soligt eller halvskuggigt läge i jord med jämn fuktighet. Bladen uppges var mer än trettio gånger sötare än vanligt socker.
De kan användas färska, torkade eller pulvriserade. Stewia är ett alternativ till vanligt socker i såser, efterrätter, te och drinkar.