Gurka

Ursprungslandet för gurka antas vara Indien där den odlades redan för 3000 år sedan. På 200-talet före Kristus fanns gurkodling i Egypten och därifrån spreds odlingen vidare till Palestina som förde den vidare till resten av världen. I Sverige finns belägg för att gurka odlades på 1600-talet.
En gurka består av mer än 90% vatten och den kan vid gynnsamma betingelser växa flera centimeter per dag. Den vill gärna ha mycket värme och vatten med tillsatt näring.
Frukterna skördas så fort de är mogna, det är bra både för plantan och för smaken på gurkan.


Fitness
En mjöldaggstolerant sort som ger stor skörd hela säsongen. Den vill gärna ha mycket värme och vatten med tillsatt näring. Frukterna är normalstora slanggurkor. Plockas så snart de är mogna, gynnsamt både för plantan och smaken på gurkan.

Sakura
Den är en s k skolgurka med mörkt gröna 15-17 cm långa frukter. Den växer kraftigt och är tolerant både mot mjöldagg och växlande temperaturer. Älskar sol, värme och näring. Ger fler frukter än vanlig slanggurka.

Diamant
En sjävpollinerande frilandsgurka. Den ska inte odlas tillsammans med andra gurksorter eftersom frukterna då kan bli missbildade. Det går bra att driva den under väv ända fram till skörd. Diamant är resistent både mot vanlig mjöldagg och bladmögel. Frukterna är korta, raka och knottriga.

Snacks
Mindre frukter än skolgurkans. Härligt friska, gröna minigurkor som plockas när de är ca 10 cm långa. Vill ha mycket sol, värme och näring. Multiresistent mot bladmögel och mjöldagg och ger mängder av frukter. Kommer att bli barnens favorit och ersätter lätt chipsen en fredagkväll.