Amaryllis-Hippeastrum

kärt barn med flera namn


Namn och bakgrund

Det finns bara en art som heter Amaryllis, Amaryllis belladonna(lat) som heter Kapamaryllis på svenska. Vår vanliga amaryllis heter Hippeastrum, men hela familjen heter Amaryllidaeceae. Lite förvirrande kanske.


Opp Amaryllis!

Vakna min lilla!

Vädret är stilla!

Luften sval.


En sång av Carl Mikael Bellman från 1700-talet.
Poeten Bellman syftade inte på lökväxten Amaryllis, utan snarare på någon vacker kvinna som hette Amaryllis, ett namn som användes när den grekiska antiken anammades i bl a litteraturen.
Vid ungefär samma tid förde Carl von Linné ihop sydafrikanska Kapamaryllis och den sydamerikanska arten till samma släkte i 'Systema Nature' år 1753. Under 1800-talet blev det uppenbart att det var två olika släkten, och den sydamerikanska gavs namnet Hippeastrum.


Någon kvinna som heter Amaryllis är nog inte så vanlig idag men lökväxten har blivit allt mer populär. Mycket tack vare dess skönhet, många variationer och färger, samt att det är så enkelt att få den att blomma hemma i våra fönster under den kalla och mörka årstiden.


Odling

De största lökodlingarna finns i Brasilien och i Sydafrika. Lökarna är olika korsningar, som brukar benämnas Hippeastrum x hortorum. Vilka korsningar som har gjorts i de specifika sorterna vill man inte avslöja förstås.


I Brasilien och Sydafrika har man omvända årstider mot våra, d v s deras sommar är vår vinter och vice versa. Därav blomning hos oss under vinterhalvåret. Fortfarande odlas också amaryllis i växthus i Holland.


Skötsel

Om du köper din lök som torrlök och vill att den ska blomma till jul, bör man plantera ca 7-10 veckor innan. Löken planteras i en kruka som är ett par centimeter större än lökens omkrets. Ca 1/3-del av löken ska vara synlig ovanför jorden. Därefter vattning och rejält med värme. När amaryllisen börjar komma upp ur löken går det bra att styra tillväxten med mer eller mindre värme, samt att vattna med måtta.


Köper du din amaryllis planterad i kruka så är det bara att ställa den ljust, vattna sparsamt och se fram emot en fantastisk blomning. Kan du placera den svalare under natten så förlängs blomningstiden.





Omplantering

Många vill bevara sina lökar till nästa säsong. Det går bra om man tar bort den vissnade blomstjälken och behandlar den som en vanlig krukväxt. Till våren kan krukan flyttas ut i rabatten och tillföras näring och vatten. Till hösten tas krukan in igen, man upphör att ge vatten och man låter bladen vissna. I december är det dags att putsa till löken och plantera om i ny jord, vattna och ställa varmt. Den här löken kommer att blomma lite senare än den färdigpreparerade. Men den blir minst lika vacker.


Lökstorlekar

Odlaren strävar efter att få fram så många stänglar som möjligt med så många blomklockor som möjligt på samma stängel. Många gånger krävs en stor lök för att uppnå kriterierna men en stor lök i sig är inte målet.


Sorter

Det finns tre huvudgrupper:
Cybister-gruppen
Hybrider med H. Cybister
Kallas ibland spindelamaryllis.

Papilio-gruppen
Hybrider med H. Papilio

Hortorum-gruppen
Hybrider med bl a H. Reginae, H. Reticulatum m fl. Här hittar vi våra vanliga amaryllis som kan sorteras in under ytterligare rubriker: Storblommiga, småblommiga, enkla, dubbla etc.

I Sydafrika har man en egen sortering baserat på blomstorlek. De med minsta blommorna kallas 'Sonatini', med något större blommor 'Sonata' och de storblommiga kallas 'Symfoni'.

se våra amaryllis