Tomat

Tomaten har sitt ursprung i Sydamerika och introducerades i Europa på 1500-talet.
Den blev snabbt populär framförallt i Italien och Spanien. I norra Europa dröjer det ytterligare ett par hundra år innan tomater börjar odlas. Idag finns flera tusen sorter.
Den bör odlas i väl gödslad jord och plockas när frukten är fullt mogen och sockerhalten som högst.. Att odla tomater i växthus är enkelt men det går också att välja ett skyddat läge utomhus. På högväxande sorter är det bäst att skottet(tjuven) som kommer i bladvecket tas bort och att plantan binds upp. Pollineringen gynnas av att man skakar blomklasarna försiktigt. Att efter hand ta bort de nedersta bladen ger plantan mer ljus och luft.

Favorita
En körsbärstomat som tagit förstaplatsen i flera smaktester. Den kommer med långa dubbla klasar av röda frukter som väger ca 20 gram. En härlig balans av sötma och syrlighet. Högväxande.

Gardener’s Delight
En något större körsbärstomat. Frukterna väger ca 25 gram. Den ger en riklig skörd av frukter med en underbar tomatsmak. Högväxande

Black Cherry
Tidig sort som ger stora kluster av grönsvarta tomater. Spännande utseende och en fantastisk smak. Frukterna är tunnskaliga och väger ca 20 gram. Högväxande.

Zuccherino
En fantastisk söt och välsmakande tomat. Den passar utmärkt i sallader eller i maträtter. Frukterna som är plommonformade väger ca 15-18 gram. Högväxande.

Sun Gold
Klart orange körsbärstomat med härlig smak. Den ger stor och tidig skörd av perfekt runda tomater med riklig sötma. Frukterna väger ca 15-18 gram. Högväxande.

Yellow Pearshape
Päronformad gul tomat. Mycket dekorativ i sallader. Frukterna väger ca 25-30 gram. Högväxande.

Tiger
Tigerrandig, röd-grön-gul strimmig cocktailtomat. Frukter ca 40-45 gram. Fasta frukter med mycket högt innehåll av lycopen. Högväxande.

Piccolino
En liten röd cocktailtomat. Mycket välsmakande. Frukter ca 35-40 gram. Högväxande.

Red Robin
En liten busktomat, plantan blir bara ca 20 cm hög. Den sätter tidigt frukter som väger ca 25 gram.

Totem
En liten busktomat som är lämplig att odla i kruka eller ampel. Frukterna väger ca 50 gram. Kan behöva lite stöd för att bli en vacker planta. Kan skördas under lång tid.

Dansk Export
En av våra vanligaste runda tomater. Frukter ca 90-100 gram. Kan odlas både på friland och i växthus. Högväxande.

Gourmet
En tomat som odlas för den goda smaken. Frukter ca 80 gram. Högväxande.

Golden Queen
Gula normalstora tomater, ca 80-100 gram. Högväxande.

Indigosortimentet
Framodlade på Oregon State University på traditionellt sätt genom att korsa vilda tomater från Chile och Galapagosöarna med mörkskaliga ursprungstomater. Frukterna innehåller mängder av anthocyanider, en antioxidant som man vanligtvis finner i blåbär. Ger rik skörd och tål lite tuffare klimat. Det är viktigt att frukterna plockas fullt mogna.

Indigo Blue Berries
Näst intill svart eller blålila körsbärstomat. Ger stor skörd hela säsongen. Högväxande.

Indigo Apple
Frukt ca 70 gram som övergår från svart till rött när den mognar. Högväxande.

Indigo Blue Beauty
En bifftomat med härlig färg och smakrika frukter. Högväxande.

Indigo Rose
Frukten är mogen när skalet övergår från blålila till mörk purpurfärg.