PAPRIKA

Både paprika och chili är mycket C-vitaminrika. Styrkan eller hettan i smaken är sortberoende. Bägge innehåller capsaicin som ger den karaktäristiska smaken. Starkast närmast skaftet och i mellanväggar och frön.
Det är en ettårig växt som trivs i ett varmt och vindskyddat läge.
I år finns två sorters paprika av sk Horntyp eller Spetspaprika.
Bägge är lättodlade och passar bra för hobbyodling.
Lipari är röd och frukterna är ca 22 cm långa och 5 cm breda.
Frukten har tunt skal och saftigt fruktkött. Mild smak.
Cleor har samma egenskaper som Lipari men frukterna är gula.
Den tredje sorten paprika är av blocktyp.
Orange Minipaprika är en kraftigväxande och tidig sort. Den ger många små frukter hela odlingssäsongen.

Uppbindning och beskärning

Om man vill göra som proffsen kan man försöka att beskära plantan. Vanligast är att man binder upp 2 skott per planta. Man börjar med att ta bort blomknoppen vid den första förgreningen. De två sidogrenarna kommer då att förgrena sig vidare vid varje blomknopp.
I fortsättningen låter man blomknopparna sitta kvar men man låter endast det kraftigaste skottet växa vidare vid förgreningen. Det svagaste pinceras bort. Man beskär över 1-2 blivande frukter med minst ett blad utanför. Det är viktigt att spara blad som skyddar frukterna från för stark sol.

CHILI

Styrkan i chili mäts på en så kallad Scoville skala, SHU, Scoville Heat Units.
Hetast lär Trinidad Moruga Scorpion vara. 2 miljoner SHU.

Piccante di Cayenna
Massor av smak och hetta. Lättodlad och perfekt både som färsk och torkad.

Jalapeno
Kanske den mest kända av alla chilisorter. Het men inte alltför het.

Cohiba
En tidig sort och frukterna kan skördas gröna eller röda. Enstaka frukter är heta.

Peperone Padron
Tapaschili från nordvästra Spanien. Steks i lite olja och kryddas med flingsalt. Några frukter är hete – andra inte.

Piccante Calabrese
Smaken är både söt och het. Den runda formen passar för olika fyllningar.